Przepisy na grilla to hasło, które w sezonie wakacyjnym bardzo często stanowi doskonały temat do rozmowy. Posiadówki w ogrodzie czy imprezy przy grillu to doskonała okazja by powymieniać się recepturami i przetestować nowe dania!
Sezon letni w pełni – wypróbuj więc najlepsze przepisy na grilla. Zaproś znajomych i ciesz się spotkaniem w miłym towarzystwie, a przy okazji słuchaj pochwał na temat wyśmienitych dań grillowych jakie serwujesz? Oto kilka sprawdzonych dań grillowych jakimi możesz delektować się w sezonie grillowym.
Mięsa z grilla w dobrej marynacie
Kiełbaski czy kaszanka to najpopularniejsze gotowe produkty na grilla. Wystarczy lekko doprawić, usmażyć na ruszcie i gotowe.
Przygotowanie innych mięsnych smakołyków wymaga troszkę więcej czasu. Sekretem pysznego mięsa z grilla jest marynata – im dłużej w niej jest, tym mięsko staje się smaczniejsze. Najprostsza marynata do mięs to oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku oraz ulubione zioła typu oregano, tymianek, cząber, bazylia. Rewelacyjna jest także marynata musztardowa, która idealna jest do cięższych mięs typu karkówka czy żeberka. Do jej przygotowania potrzebujemy sos sojowy, olej, czosnek, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz miód. Żeberka tak zamarynowane to prawdziwy rarytas.
Przepisy na grilla zazwyczaj zawierają własne marynaty dostosowane do każdego rodzaju mięs, ale polecam również sprawdzoną marynatę jogurtową, świetną do mięsa białego (indyka , kurczaka). Przygotowujemy ją na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku, kuminu rzymskiego, kolendry, soku z cytryny oraz pieprzu ziołowego. Sprawia, że mięsko rozpływa się w ustach.
Jeśli lubimy ostre potrawy, warto wypróbować ostrzejszą marynatę i zrobić w niej skrzydełka – to jeden z moich ulubionych przepisów na grilla. Do ich przygotowania potrzebna będzie marynata z następujących składników: 5 dymek,15 ziaren ziela angielskiego, 2 cm imbiru, 1 papryczka chilli, 3 łyżki białego octu winnego, sok i skórka z jednej limonki, pęczek kolendry, 5 – 6 gałązek tymianku, 1,5 łyżeczki soli ,1,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 – 2 łyżki oleju.
Warzywa na grilla
Tak naprawdę prawie każde warzywo możemy zrobić na grillu – wystarczy troszkę ziół i oliwa. Co do sposobu podania to już tylko nasza wyobraźnia kulinarna i czas jakim dysponujemy przed przyjściem zgłodniałych biesiadników?. Dla tych ,którzy nie są wybitnymi kucharzami mam sprawdzony przepis na szaszłyki warzywne oraz cukinię z serem pleśniowym.
Szaszłyki warzywne
Potrzebne nam będą: cukinia i marchewka pokrojona w plasterki, pieczarki malutkie lub większe (wówczas również pokrojone), pomidorki koktajlowe i papryka kolorowa. Wszystko razem mieszamy w misce z solą pieprzem, oliwą oraz przyprawami: tymiankiem, oregano, bazylią i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Następnie nakładamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i na ruszt? Po około 15 minutach na grillu warzywa są chrupiące i gotowe.
Cukinia z serem pleśniowym
Dużą cukinię kroimy w plasterki około 8 mm, doprawiamy solą pieprzem i ziołami do kuchni włoskiej. Następnie skrapiamy lekko oliwą – najlepiej z dodatkiem czosnku lub bazylii. Przygotowaną cukinię smażymy na tacce do grilla około 10 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i kładziemy ulubiony ser pleśniowy. Smażymy jeszcze kilka chwil – do momentu aż ser się rozpuści.
Ryby i owoce na grillu
Przepisy na grilla to bardzo rozległe zagadnienie kulinarne, ale pamiętajmy, że to nie tylko mięso i warzywa. Idealnie sprawdzają się także ryby, a nawet niektóre owoce.
Pstrąg to ryba na grilla nie tylko pyszna, ale i sprawdzona. Wystarczy ją dobrze nasolić, doprawić pieprzem (np. ziołowym lub cytrynowym) i obłożyć cienkimi plasterkami masła oraz gałązkami koperku. Następnie rybę należy zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu. W podobny sposób przygotujemy, łososia i każdą inną rybę.
Banan z czekoladą to także bardzo popularny przepis na grilla, ale nie wszyscy wiedzą, że sporo innych owoców równie dobrze nadaje się na grilla. Możemy więc położyć na grillu plasterki ananasa (bez twardego środka, który należy wyciąć), arbuza posmarowanego z obu stron miodem czy śliwki przekrojone na pół (oczywiście bez pestek). Wszystko słodkie, pyszne i przede wszystkim zdrowe.
Nie bójmy się eksperymentować. Przepisy na grilla komponujmy sami – wówczas nasze dania będą zawsze wyjątkowe i oryginalne, a pochwały gości nie będą mieć końca.